Šta uraditi kada ode?

Published on 22:23, 12/24,2009

 

Kada neko ode iz vašeg života, bez obzira da li se vi tome radujete ili ne, ostaju sećanja ali i konkretni predmeti: garderoba, knjige, slike, neki CD, možda parfem... Šta uraditi sa tim?

Cepanje zajedničkih fotografija, gaženje njegove majice, spaljivanje pisama, prosipanje parfema... mogu biti deo antistres terapije ali, verujte, bolje je biti civilizovan i praktičan.

Možda se među tim stvarima nalazi nešto što će ti jednog dana baš zatrebati. Neka retka knjiga, film ili muzika, možda komad garderobe iz limitirane kolekcije, ili fotografija sa zajedničkog letovanja kada ti je ONAJ kupaći stajao najbolje u životu!

Dakle, sve lepo spakuj i ponudi bivšoj ljubavi da ponese sa sobom. Ako odbije, zadrži za sebe ono što ti se dopada, a ostatak podeli prijateljima. Ništa ne bacaj, koliko god da si besna!

Zajedničke fotografije mogu izazvati more suza i otežati raskid ili razvod. Čak i ako se radi o osobi čija si leđa jedva čekala da vidiš, ne bacaj slike. Složi ih u kutiju, fasciklu ili album, stavi na dno ormana, možda u podrum. Neka miruju. Ne zauzimaju mnogo mesta, a možda će ti jednog dana biti drago da ih ponovo vidiš.

Kada vreme prođe, emocije izblede, biće ti zanimljivo da se prisetiš prošlih dana, bivših ljubavi, tebe u mladosti...

Čuvanje se posebno odnosi na vredne poklone koje si dobijala od njega. Možda je prsten koji ti je poklonio za godišnjicu braka ili veze mnogo ružan, ali može da se pretopi i od njega napravi privezak kakav odavno želiš.

Narukvicu koju ti je okačio na zglob za prošlu Novu godinu nećeš staviti i ovog 31. decembra, osim ako ne želiš da proplačeš celo veče. Ta narukvica sigurno ima svoju kutiju, a ti drugaricu koja će sve to čuvati dok "rane ne zarastu".

Međutim, ako si od njega, ili njegovih roditelja, dobila porodični verenčki prsten koji se prenosi sa generacije na generaciju, obavezno ga vrati, bez obzira na njegovu vrednost i lepotu.
Od poklona baci samo one za koje znaš da nisu bili skupi: sintetički donji veš, na primer, koji te je tako žuljao, a njega tako uzbuđivao.

Ono što sigurno treba da izbaciš iz kuće su njegove papuče, brijače, četkica za zube, pocepane čarape, šerpice za ručak koje je donosila njegova mama, časopise o automobilima i sportu.
Očisti okolinu, kako bi lakše očistila sebe!


Kad proradi "hemija"

Published on 22:20, 12/24,2009

 

Kada treba da započenete vezu, često ste u prilici da čujete ili izgovorite rečenicu: "Među nama ima/nema hemije". Šta je i da li zaista postoji hemija između dve osobe?

Ono što se dešava sa ljudima koji su u ljubavi zaista se može uporediti sa hemijskom reakcijom.

U trenutku kada ste uzbuđeni, za vreme seksualnog odnosa, u telu se odvijaju različiti biohemijski procesi. Hormoni putuju krvotokom i utiču na to kako će telo odgovarati na seksualno uzbuđenje i aktivnost.

Kada je osoba uzbuđena, tri osnovna hormona - testosteron (muški) i estrogen i progesteron (ženski) pojačavaju svoju aktivnost. Testosteron je najbitniji kod oba pola, jer pojačava libido, odnosno seksualnu želju.

Ipak, mnogi potcenjuju moć feromona, jer miris tela privlači suprotni pol. Mirise, po mišljenju seksologa Aleksa Komforta, najbolje koriste Francuskinje. Za razliku od njih, Amerikanke na sve načine pokušavaju da prikriju svoj prirodni miris kozmetičkim preparatima.

Seksolozi tvrde da iskusni muškarci prepoznaju ženske mirise i na osnovu njih mogu da utvrde koliko je ona seksualno uzbuđena. U stara vremena žene su miris svoje vagine stavljale iza uha kako bi izluđivale muškarce.

Ono što nazivamo "hemijom između dve osobe" jednostavno se može objasniti  fiziološkom reakcijom na određeni dodir ili nadražaj.


Šta ti govori njegov poklon?

Published on 22:16, 12/24,2009

 

"Poklonu se u zube ne gleda", kaže narodna poslovica, ali se 'gleda' u njegovo značenje.

Kada otvoriš poklon koji ti je on stavio ispod jelke znaćeš ne samo koliko je novca spreman da potroši na tebe, već i koliko vremena i emocija.

Parfem je najlakše kupiti: uđeš u parfimeriju, kažeš koliko osoba kojoj kupuješ poklon ima godina, koja joj je boja kose, očiju, čime se bavi... Ili jednostavno zaviriš u njen ormarić u kupatilu i saznaš šta ona koristi.

Zato - ne padaj na parfeme.

Ni ostala kozmetička sredstva ne bi trebalo da te oduševljavaju. Mnoge kozmetičke kuće unapred pripremaju prigodne pakete, manje i veće, skuplje i jeftinije, koje sadrže nekoliko različitih proizvoda.

Ti paketići uglavnom lepo izgledaju, mogu biti i skupi, možda ti i trebaju, ali znaj da je reč o poklonu koji ne zahteva ni mnogo truda, ni mnogo mašte.

Donji veš sme da ti kupi samo onaj sa kojim si izuzetno bliska, jer se u suprotnom radi o provokaciji, insinuacija, pa čak i uvredi ako je od muškarca kojeg si tek upoznala.

Ako ti dugogodišnji dečko, ili suprug, kupi provokativni donji veš to je sasvim ok. Obuci ga što pre i dopusti da ga on skine.

Knjigu, CD, film... je uvek lepo dobiti, a Nova godina je baš prilika za te sitne, a drage poklone.

Garderobu i obuću voli svaka žena, ali to može da joj kupi samo onaj ko je dobro poznaje, osim ako se ne radi o poruci - "voleo bih da te vidim u ovome". Zato, ako od svog dragog dobiješ tako nešto, ma koliko da ti se ne dopada, obuci, barem jednom.
To naročito važi za cipele sa štiklom - sebe podigni na tih nekoliko centimetara, a njega obori...

Komplet karata za predstojeću pozorišnu sezonu može značiti dve stvari: on želi da te viđa često i sedi kraj tebe u mraku pozorišne sale, ili te tamo šalje sa drugaricom, mamom, ćerkom... kako bi on na miru mogao da prati sport na TV-u.
Kako god, iskoristi to na najbolji način.

Ako voziš automobil i od muškarca dobiješ nešto za svog 'motornog četvoronošca' znaj da se radi o praktičnom muškarcu koji ti želi sve najbolje, naročito sada kada je stupio na snagu novi Zakon o saobraćaju. On zna da ćeš ti pre kupiti karmin nego desni retrovizor.

Kompjuter, telefon i slično kupuju oni koji imaju novac, ali nemaju stila. Sasvim je u redu što on želi da se 'otvori' za novogodišnje praznike, ali je bolje da to uradi za tvoj rođendan ili neku drugu zgodu.

Novogodišnji praznici su prilika za darivanje toplih, romantičnih, a ne praktičnih i preko potrebnih poklona.

Mada, ako ti uz laptop pokloni i šetnju po snegu i mesečini, uz pregršt poljubaca i kuvano vino iz termosa, oprosti mu    :)  :)


Jezik ljubavi

Published on 22:11, 12/24,2009

 

Pet primarnih jezika ljubavi su: lepe reči i priznanja, zajedničko vreme, pokloni, dodiri i dela ljubavi. Ali, svako od nas uvek daje prednost jednom od ovih jezika, pa je ključ spoznati primaran jezik vašeg partnera i uskladiti ga sa svojim.

Sposobnost komunikacije, toliko isticana kao najveća prednost ljudi, često je glavni kamen spoticanja i koren mnogih problema, naročito u ljubavi.

"Ako ne govorite istim ljubavnim jezikom kao vaš partner, mala je verovatnoća da ćete se razumeti", kaže jedan američki psiholog. Kako savladati taj jezik ljubavi?

Geri Čepmen, autor knjige "Pet jezika ljubavi" tvrdi da ga mogu naučiti svi, ali samo ako su spremni da gledaju, slušaju i uče.

Pet primarnih jezika ljubavi su: lepe reči i priznanja, zajedničko vreme, pokloni, dodiri i dela ljubavi. Ali, svako od nas uvek daje prednost jednom od ovih jezika, pa je ključ spoznati primaran jezik vašeg partnera i uskladiti ga sa svojim.

Lepe reči
Komplimenti su moćni pokazatelji ljubavi, tvrde stručnjaci. Najbolje se izražavaju jednostavnim, jasnim izjavama koje nisu laskanja, jer svrha ljubavi nije da dobijete nešto što želite, već da učinite nešto za onoga kog volite.

Ova sposobnost zahteva empatiju i gledanje sveta iz perspektive vaše voljene osobe. U tome je težina ovog zadatka.

Zato naučite šta je NjEMU ili NjOJ važno. Podelite tugu, ljutnju, bes i nezadovoljstvo jednako kao što delite i ljubav. U vezi ili braku ne govorimo uvek ono što mislimo, niti mislimo ono što govorimo, oproštaj često vraća izgubljenu bliskot, tvrde psiholozi, pa je zbog toga praštanje nezaobilazno na putu ljubavi.

Zajedničko vreme
Pod pojmom kvalitetno zajedničko vreme podrazumeva se nepodeljena i koncentrisana pažnja, nikako samo obično zajedničko sedenje pred televizorom.

Razgovarajte, gledajte jedno drugom u oči, idite zajedno u šetnju i delite interesovanja i navike, savetuju stručnjaci.

Svako od nas u restoranu može da prepozna da li je par u kvalitetnoj vezi ili ne. Ako je razgovor živ i dinamičan i par u njemu uživa, jasno je da su u ljubavi, ali ako vidite dvoje koji gledaju sa strane, u svoj tanjir ili u ljude koji ulaze, reč je o emocionalnoj udaljenosti.

Bliskost
je nešto što se stiče i stvara kroz kvalitetno zajedničko vreme, a razgovori su najbolja vežba. Delite doživljaje, razmišljanja, želje. Slušajte ono što partner priča, osetite šta misli, želi, oseća...

Kada nam partner, na primer, priča o problemima na poslu, on ne želi ništa više od toga da ga saslušate i eventualno uputite neku reč saosećanja. Slušanje je važna veština u savladavanju jezika ljubavi.

Ipak, strunjaci tvrde da je pored zajedničkog vremena, jednako važno i individualno vreme. Jer, ako izgubite svoju ličnost u vezi, teško da ćete imati šta da ponudite.

Pokloni

U današnje vreme zaboravljena je prava svrha darivanja, tvrde stručnjaci. Nije važno da li se radi o skupom nakitu ili čokoladi, važno je da pošaljete poruku "ovim želim da ti kažem da sam mislio na tebe".

Pokloni su direktno povezani sa slušanjem, jer ukoliko nemate kvalitetno zajedničko vreme, ne slušate šta partner govori, imaćete problema prilikom biranja poklona.

Dodiri
Držanje za ruke, ljubljenje, grljenje, seksualni odnos, sve su to načini izražavanja ljubavi. Dodir može da stvori, ali i da razori odnos. Ponekad šalje mnogo jaču poruku nego "volim te" ili "mrzim te".

Nisu svi dodiri isti, ne izazivaju iste reakcije, pa istražujte telo svog partnera, jer će vam ono biti najbolji vodič. Naučite da govorite njegov jezik dodira, jer su oni stvar trenutka, želje, osećanja. Prepoznajte kada je pravi momenat za to, osluškujte telo, gestove, reakcije.

Stručnjaci tvrde da su upravo zbog ovoga seksualni odnosi sve kvalitetniji kako vreme prolazi, jer se partneri upoznavaju, uče jedno o drugom i lakše prepoznaju kada je trenutak za kontakt.

Čepmen tvrdi da dodiri mogu biti eksplicitni i implicintni. Prvi zahtevaju punu pažnju i usredsređenost, dok su drugi stvar trenutka. To je, na primer, spuštanje ruke na rame onoga koga volite dok kuva kafu, ili slučajni dodir tela dok se mimoilazite.

Dodiri su naročito važni u kriznim situacijama, odnosno kada se partner ili vi suočavate sa problemima, iskušenjima, gubicima.

Dela

Ljubav uvek treba da se daje iskreno, ne može se zahtevati. Možemo jedno drugo zamoliti za neke stvari, ali nikada ne smemo zahtevati, jer želje daju smernice ljubavi, a zahtevi je guše.

Čepmen trvdi da učenje dela ljubavi zahteva i menjanje stereotipa, na primer o muško-ženskim ulogama, pa je zbog toga i najteži deo jezika za učenje.

Međutim, umetnost učenja dela ljubavi, jeste u tome i da ne merite ko je za koga koliko uradio, već se potrudite da bezuslovno volite, ne tražeći ništa za uzvrat.


Sve ludosti koje žene rade zbog muškaraca

Published on 20:17, 12/12,2009

Sada budite iskrene i priznajte koliko ste ludih stvari uradile i koje to i dalje radite, da bi ste se dopale muškom polu?
Odavno je došlo vreme da se ljubav dokazuje kroz male gestove koji su ženama postali "veliki napor", a one to, naravno, ni za živu glavu nikada ne bi priznale. Evo nekih koje skoro svaka žena svakodnevno čini!

 

  • TERETANA

Vežbanje je super i povrh svega zdravo je, ali budimo iskrene- da su žene same na svetu, da li bi ikada vežbale po 60 minuta svaki dan? Da ne spominjemo znojenje po saunama, trčanje na traci, pilates, aerobik...? Ne bih baš rekla da bi im išta od ovoga palo na pamet!

  • BRAZILSKA DEPILACIJA

Koji deo izjave hajmo-da-iščupamo-svaku-dlačicu-s-naše-mačkice zvuči kao dobra ideja!? Trpljenje brazilske depilacije je u stvari veoma okrutna i neobična kazna, a kroz ovu torturu žene dobrovoljno pristaju da prolaze samo i samo zato jer znaju da frajeri vole "glatko". Jeste da je za lepotu, ali je previše bolno.

  • ŠTIKLE OD 12 CENTIMETARA

OK, volimo da izgledamo seksi na visokim potpeticama, ali nakon nekoliko sati te seksi cipelice nas potpuno izdaju...Da, mogle bi smo da obučemo i baletanke ili neke ravne cipele za kojima pola dana žudimo, ali avaj, kako bi nam noge onda izgledale tako lepe, seksi i dugačke?

  • ODGLUMLJENI ORGAZAM

To je sasvim, potpuno i užasno pogrešno, ali eto, žene dosta često glume orgazam. Radije će u nekim situacijama odglumiti nego rizikovati da povrede svog voljenog i stvore mu neprijatnu situaciju. Znamo, treba da sve bude tako fenomenalno do samog kraja, ali nekad jednostavno ne ide-a onda žena vadi "keca iz rukava" i priušti voljenom predstavu sa hepiendom. Šta reći!?!