Kad proradi "hemija"

Published on 12/24,2009

 

Kada treba da započenete vezu, često ste u prilici da čujete ili izgovorite rečenicu: "Među nama ima/nema hemije". Šta je i da li zaista postoji hemija između dve osobe?

Ono što se dešava sa ljudima koji su u ljubavi zaista se može uporediti sa hemijskom reakcijom.

U trenutku kada ste uzbuđeni, za vreme seksualnog odnosa, u telu se odvijaju različiti biohemijski procesi. Hormoni putuju krvotokom i utiču na to kako će telo odgovarati na seksualno uzbuđenje i aktivnost.

Kada je osoba uzbuđena, tri osnovna hormona - testosteron (muški) i estrogen i progesteron (ženski) pojačavaju svoju aktivnost. Testosteron je najbitniji kod oba pola, jer pojačava libido, odnosno seksualnu želju.

Ipak, mnogi potcenjuju moć feromona, jer miris tela privlači suprotni pol. Mirise, po mišljenju seksologa Aleksa Komforta, najbolje koriste Francuskinje. Za razliku od njih, Amerikanke na sve načine pokušavaju da prikriju svoj prirodni miris kozmetičkim preparatima.

Seksolozi tvrde da iskusni muškarci prepoznaju ženske mirise i na osnovu njih mogu da utvrde koliko je ona seksualno uzbuđena. U stara vremena žene su miris svoje vagine stavljale iza uha kako bi izluđivale muškarce.

Ono što nazivamo "hemijom između dve osobe" jednostavno se može objasniti  fiziološkom reakcijom na određeni dodir ili nadražaj.


Trackback URL

http://www.blog.rs/trackback.php?id=81812

Leave a Reply

Dodaj komentar

Zapamti me

One Response to Kad proradi "hemija"