Jezik ljubavi

Published on 12/24,2009

 

Pet primarnih jezika ljubavi su: lepe reči i priznanja, zajedničko vreme, pokloni, dodiri i dela ljubavi. Ali, svako od nas uvek daje prednost jednom od ovih jezika, pa je ključ spoznati primaran jezik vašeg partnera i uskladiti ga sa svojim.

Sposobnost komunikacije, toliko isticana kao najveća prednost ljudi, često je glavni kamen spoticanja i koren mnogih problema, naročito u ljubavi.

"Ako ne govorite istim ljubavnim jezikom kao vaš partner, mala je verovatnoća da ćete se razumeti", kaže jedan američki psiholog. Kako savladati taj jezik ljubavi?

Geri Čepmen, autor knjige "Pet jezika ljubavi" tvrdi da ga mogu naučiti svi, ali samo ako su spremni da gledaju, slušaju i uče.

Pet primarnih jezika ljubavi su: lepe reči i priznanja, zajedničko vreme, pokloni, dodiri i dela ljubavi. Ali, svako od nas uvek daje prednost jednom od ovih jezika, pa je ključ spoznati primaran jezik vašeg partnera i uskladiti ga sa svojim.

Lepe reči
Komplimenti su moćni pokazatelji ljubavi, tvrde stručnjaci. Najbolje se izražavaju jednostavnim, jasnim izjavama koje nisu laskanja, jer svrha ljubavi nije da dobijete nešto što želite, već da učinite nešto za onoga kog volite.

Ova sposobnost zahteva empatiju i gledanje sveta iz perspektive vaše voljene osobe. U tome je težina ovog zadatka.

Zato naučite šta je NjEMU ili NjOJ važno. Podelite tugu, ljutnju, bes i nezadovoljstvo jednako kao što delite i ljubav. U vezi ili braku ne govorimo uvek ono što mislimo, niti mislimo ono što govorimo, oproštaj često vraća izgubljenu bliskot, tvrde psiholozi, pa je zbog toga praštanje nezaobilazno na putu ljubavi.

Zajedničko vreme
Pod pojmom kvalitetno zajedničko vreme podrazumeva se nepodeljena i koncentrisana pažnja, nikako samo obično zajedničko sedenje pred televizorom.

Razgovarajte, gledajte jedno drugom u oči, idite zajedno u šetnju i delite interesovanja i navike, savetuju stručnjaci.

Svako od nas u restoranu može da prepozna da li je par u kvalitetnoj vezi ili ne. Ako je razgovor živ i dinamičan i par u njemu uživa, jasno je da su u ljubavi, ali ako vidite dvoje koji gledaju sa strane, u svoj tanjir ili u ljude koji ulaze, reč je o emocionalnoj udaljenosti.

Bliskost
je nešto što se stiče i stvara kroz kvalitetno zajedničko vreme, a razgovori su najbolja vežba. Delite doživljaje, razmišljanja, želje. Slušajte ono što partner priča, osetite šta misli, želi, oseća...

Kada nam partner, na primer, priča o problemima na poslu, on ne želi ništa više od toga da ga saslušate i eventualno uputite neku reč saosećanja. Slušanje je važna veština u savladavanju jezika ljubavi.

Ipak, strunjaci tvrde da je pored zajedničkog vremena, jednako važno i individualno vreme. Jer, ako izgubite svoju ličnost u vezi, teško da ćete imati šta da ponudite.

Pokloni

U današnje vreme zaboravljena je prava svrha darivanja, tvrde stručnjaci. Nije važno da li se radi o skupom nakitu ili čokoladi, važno je da pošaljete poruku "ovim želim da ti kažem da sam mislio na tebe".

Pokloni su direktno povezani sa slušanjem, jer ukoliko nemate kvalitetno zajedničko vreme, ne slušate šta partner govori, imaćete problema prilikom biranja poklona.

Dodiri
Držanje za ruke, ljubljenje, grljenje, seksualni odnos, sve su to načini izražavanja ljubavi. Dodir može da stvori, ali i da razori odnos. Ponekad šalje mnogo jaču poruku nego "volim te" ili "mrzim te".

Nisu svi dodiri isti, ne izazivaju iste reakcije, pa istražujte telo svog partnera, jer će vam ono biti najbolji vodič. Naučite da govorite njegov jezik dodira, jer su oni stvar trenutka, želje, osećanja. Prepoznajte kada je pravi momenat za to, osluškujte telo, gestove, reakcije.

Stručnjaci tvrde da su upravo zbog ovoga seksualni odnosi sve kvalitetniji kako vreme prolazi, jer se partneri upoznavaju, uče jedno o drugom i lakše prepoznaju kada je trenutak za kontakt.

Čepmen tvrdi da dodiri mogu biti eksplicitni i implicintni. Prvi zahtevaju punu pažnju i usredsređenost, dok su drugi stvar trenutka. To je, na primer, spuštanje ruke na rame onoga koga volite dok kuva kafu, ili slučajni dodir tela dok se mimoilazite.

Dodiri su naročito važni u kriznim situacijama, odnosno kada se partner ili vi suočavate sa problemima, iskušenjima, gubicima.

Dela

Ljubav uvek treba da se daje iskreno, ne može se zahtevati. Možemo jedno drugo zamoliti za neke stvari, ali nikada ne smemo zahtevati, jer želje daju smernice ljubavi, a zahtevi je guše.

Čepmen trvdi da učenje dela ljubavi zahteva i menjanje stereotipa, na primer o muško-ženskim ulogama, pa je zbog toga i najteži deo jezika za učenje.

Međutim, umetnost učenja dela ljubavi, jeste u tome i da ne merite ko je za koga koliko uradio, već se potrudite da bezuslovno volite, ne tražeći ništa za uzvrat.


Trackback URL

http://www.blog.rs/trackback.php?id=81806

Leave a Reply

Dodaj komentar

Zapamti me

One Response to Jezik ljubavi